Thursday, August 12, 2010

Duo...getting into trio?...2nd episodePerasaan setelah disahkan bakal menjadi seorang ibu? Memang seronok. Alhamdulillah, kegembiraan itu dirasai oleh semua ahli keluarga. Selain hubby, ayah adalah orang yang paling seronok sekali. Xiet pun seronok tengok semua orang happy. Alhamdulillah, moga – moga baby ni menjadi pengerat hubungan kekeluargaan...

Baru hamil 7 minggu, adik – adik dah sebok bertanya apakah nama yang sesuai diberi kepada baby ni. Hehe... Hubby pun begitu seronok lagi nak jadi ayah. Xiet masih ingat masa first time check up, hubby terus minta doctor buat scan. Walaupun dimaklumkan yang tak nampak apa – apa lagi, hubby insist minta doctor buat scan untuk ensure xiet betul – betul pregnant. First time kami melihat ada satu titik kecil di dalam uterus dan doctor pun dah dapat mengesan ada heart beat pada titik tersebut. Ye, itulah baby kami! Terus, hubby tanya doctor satu soalan yang Xiet tak dapat nak tahan gelak “Dr, baby ni lelaki ke perempuan?” Sambil tersenyum, Doktor menjawab “Baby ni belum terbentuk dengan sempurna. Masih terlalu awal untuk tahu jantina... Amboi, excitednye ayah”

Paling Xiet tak boleh lupa masa buat scanning tu, adalah muka hubby yang control macho tapi tetap tak boleh menyembunyikan kegembiraannya. Xiet Nampak mata hubby bergenang – genang dengan air mata...

Seronok dan gembira bukanlah satu – satunye perasaan yang wujud dalam diri Xiet. Ada banyak lagi perasaan yang bercampur – baur. Antaranya adalah perasaan terharu dan takut. Tak dinafikan, Xiet berasa gementar dengan perkhabaran baru ni. Gementar terhadap banyak perkara!

Lepasni, hidup Xiet dan hubby akan berubah. Ini adalah permulaan untuk sebuah perubahan yang akan kekal. Banyak sangat benda akan berubah. Persoalannya, adakah Xiet sudah bersedia menerima perubahan tersebut?

Jawapan: InsyaAllah. Nak taknak memang kene bersedia!

Lepasni, Xiet akan pegang satu title yang sangat mulia dan besar maknanya. Begitu juga hubby. Xiet akan bergelar Ummi dan hubby akan bergelar Daddy. Persoalannya, adakah kami mampu menjadi Ummi dan Daddy yang baik dan menjadi contoh terbaik buat anak kami?

Jawapan: Itu berkait rapat dengan persoalan pertama. Dan untuk menjadi Ummi dan Daddy yang baik bukanlah mudah. Yang penting, sedia untuk belajar dan terus belajar. Chaiyok!

Hamil bukanlah satu tugas yang mudah. Ia adalah task pertama bagi seorang wanita yang bakal bergelar ibu. In fact, sebetulnya seorang wanita yang hamil sudahpun bergelar ibu kerana tanggungjawabnya sudahpun bermula semenjak hamil. Persoalannya, adakah Xiet mampu menghadapi kesulitan dan cabaran sepanjang kehamilan, seterusnya sepanjang proses menjadi seorang ibu?

Jawapan: Herm...susah nak jawab. Baru first time hamil and belum pernah ada experience jadi ibu. Tapi, demi anak ini, demi amanah Allah yang satu ini, insyaAllah Xiet akan cuba!

Xiet_Enigma

June 2009

No comments:

Post a Comment

Peace Be Upon You (",)

Peace Be Upon You (",)

Tribute to all mothers in the world!